Faydalı Bilgiler
Soğuk Hava Deposunda Muhafaza Edilecek Ürünler
Hayvansal (Et Ve Et Ürünleri) Ve Su Ürünleri +4 ile -18 derece soğuk hava odalarında nasıl depolanmalıdır?
Hayvansal (et ve et ürünleri) ve su ürünleri genel olarak üretiminden tutunda tüketimine kadar soğutma işlemine maruz kalması gereklidir. Bitkisel ürünlere oranla daha hızlı mikrobiyolojik üreme göründüğü için soğuk hava depolarının en çok kullanıldığı ana dal denilebilir. 5 alt başlığa ayırarak teker teker inceleyelim.
Kırmızı ve beyaz et: kesimden hemen sonra hızlıca soğuk hava depolarına kaldırılması gerekmektedir. Özellikle sağlıklı hayvan etlerinin bozulması akıl almaz derecede hızlı gerçekleşir. Taze kesilmiş etlerin renklerinin değişmemesini istiyorsanız 0°c ile -1,7°c sıcaklık değerleri arasında ve %90-95 nem oranına sahip soğuk hava depoları kullanmanız gerekmektedir.
Süt ve süt ürünleri: peynirlerin ihtiyacı olan sıcaklık değeri 0°c ile +5°c aralığındadır. Bu koşullar altında 5 ile 6 ay arasında (türüne bağlı olarak) saklanabilirler. Tereyağların ise +4 ile +10°c aralığına sahip soğuk hava depolarına kaldırılması gerekmektedir. Yine peynir gibi 5-6 ay süresince saklana bilmektedir. Süt ise 0°c ile +4°c aralığında olması gerekmektedir. Ancak ne kadar titiz muhafaza edilirse edilsin çiğ süt maksimum 4 gün, pişmiş süt ise maksimum 7 gün soğuk oda ortamında muhafaza edilebilir.
Yumurta: yumurtalar -2,5 ila +2°c sıcaklık derecesinde ve %80-95 nem oranına sahip soğuk hava depolarına kaldırılmaları gerekmektedir.
Su ürünleri: balık ve benzeri ürünler genel olarak -5°c de saklanması gerekir. Bunun yanı sıra %90-95 nem oranında ortalama 5 ile 20 gün saklanılabilmektedir. Su ürünleri de aynı kırmızı ve beyaz ette olduğu gibi sudan çıkartıldığı andan itibaren soğuk hava depolarına kaldırılmaları gerekmektedir. Mantı ve hamur ürünleri: el yapımı veya makine kesimi mantıların -16°c ile -20°c da muhafaza edilmesi gerekmektedir. Genellikle mantıların içinde soya veya kıyma bulunmaktadır. Bu kadar soğuk ortamda bulunması içerisinde bulunan soya ve kıyma ile alakalı değil tam tersine hamurun özelliğini yitirmemesi içindir. Mantılar eğer diğer et ürünlerinde olduğu gibi -5°c derecede tutulursa bozulabilir. Veya kısa süre muhafaza edilirler.
Mantı ve hamur ürünleri: el yapımı veya makine kesimi mantıların -16°c ile -20°c da muhafaza edilmesi gerekmektedir. Genellikle mantıların içinde soya veya kıyma bulunmaktadır. Bu kadar soğuk ortamda bulunması içerisinde bulunan soya ve kıyma ile alakalı değil tam tersine hamurun özelliğini yitirmemesi içindir. Mantılar eğer diğer et ürünlerinde olduğu gibi -5°c derecede tutulursa bozulabilir. Veya kısa süre muhafaza edilirler.